Haflingeravlsforeningerne i Danmark DTH og HADK, har modtaget flere henvendelser og spørgsmål vedr. PSSM (Polysaccharide storage myopathy)
Vi som avlsforeninger i Danmark har talt sammen og er blevet enige om at lave en fælles udmelding herom. Hverken DTH eller HADK kan eller vil afkræve testning heraf.
DTH og HADK vil dog gerne opfordre til at I tester Jeres avlshopper og hingste, for på den måde at mindske videregivelse af denne lidelse.
Dem der allerede har valgt at teste eller vil gøre det, vil vi opfordre til at indsende jeres resultat, så vi kan få dannet os et overblik af omfanget i racen og i Danmark. Det er frivilligt om man ønsker at dele resultaterne med avlsforeningerne, men vi håber at alle ønsker at dele resultaterne positive som negative. Dog kan resultaterne kun bruges af foreningerne, hvis de er udtaget af en dyrlæge eller evt. en mærker fra SEGES og indsendt det til laboratoriet fra den som har udtaget prøven.
Ved indsendelse af resultatet til Solvej Lemming, vil resultatet kunne gemmes gratis ved SEGES for de heste, som er registeret ved SEGES.
Testene kan sendes ind til Solvej Lemming fra HADK, som vil registrere resultaterne til fælles brug af foreningerne og sørge for at resultaterne bliver indsendt til SEGES.
Mail til Solvej: Solvej_lemming@hotmail.dk
Opdateret Januar 2020
PSSM (Polysaccharide storage myopathy)
PSSM
PSSM også kendt som EPSM eller EPSSM (E for equine) er arvelige muskel sygdomme, som findes i mange hesteracer. Man skelner mellem PSSM1 og PSSM2.
PSSM1:
En genetisk sukkerophobningssygdom i musklerne, en genfejl i kulhydratsstofskiftet. PSSM1 heste har svært ved at nedbryde sukkeret i musklerne Såfremt PSSM1 hesten fodres og holdes/trænes i henhold til dens behov er der gode chancer for hesten kommer til at fungere fint som ridehest.
PSSM2:
PSSM2 diagnosen dækker over en vifte af muskel myopatier og der er stadig manglende viden om PSSM2. Det er en kronisk muskelnedbrydende sygdom (kronisk muskelsvind), der er fundet i en bred vifte af racer og som forårsager konstant nedbrud af muskelfibre.
På de sociale medier var der i foråret 2020, meget fokus på PSSM1 i Haflingerbestanden.
HADK og DTH kom derfor med en fælles udmelding i maj, som I alle modtog på mail (ligger også på www.haflinger.dk). Ingen af foreningerne stiller krav om test men vil dog gerne opfordre til test af avlsdyrene, for at mindske en videregivelse af genfejlen der kan føre til sygdom. En del haflingeravlere og – ejere testede derfor deres heste. Tidligere var der kun testet på heste med symptomer.
Størstedelen af ejerene har indsendt resultaterne af testene til HADK som indsamlede i alt resultater fra 185 haflinger som var testet i forhold til PSSM1, ud af de indsamlede resultater har 18 dyr PSSM1 genet. Det betyder at ud af de testede dyr har ca. 10 % genet, dog kan vi ikke forvente at det er et retvisende billede af PSSM1 i haflinger avlen i Danmark.
De testede dyr vi i HADK har indsamlet er blevet testet af forskellige årsager, størstedelen af de testede dyr er testet af avlsmæssige grund, mens få er testet på baggrund af mistanke på baggrund af afstamningen eller symptomer.
På baggrund af de testede avlsdyr blev hele 57 afkom fundet fri af PSSM1 genet, da begge forældre var negative og flere vil blive fundet fri jo flere avlsdyr der bliver testet.
Resultaterne viste at selv om en af forældrene til en hest var bærer af sygdommen, kunne afkommene heldigvis godt gå fri. Vi i den danske avl mistede flere gode avlsdyr, da ejerene valgte at trække dem ud af avlen.
Såfremt testen er foretaget af en dyrlæge eller Seges, og resultatet indsendes til Seges / Solvej – vil det blive anført på hestedata.
Selve testen er en hårtest (en tot man eller halehår), Solvej har lagt en vejledning ud til dem der ønsker at teste. Prisen med dyrlæge/Seges ligger fra ca. 500 – 1000 kr.
Desværre ser vi også haflinger der tester positivt på forskellige PSSM2 varianterne, hvis du har valgt at teste for PSSM2 vil vi også gerne modtage disse testresultater.
Hvis testen bliver udtaget af en dyrlæge, da man ønsker resultatet skal på hestedata skal man være opmærksom på følgende punkter er udfyldt korrekt.
Hestens navn: Det er vigtigt at det er hestens fulde navn, der står på testresultaterne/papirerne indsendt af dyrlægen til laboratoriet.
Hestens registreringsnummer: Det er vigtigt at det er det registreringsnummer som SEGES har registeret, som fremgår ellers skal der indsendes bevis for dette sammen med resultatet.
Hestens brændemærke eller chipnummer: Nogen af de ældre dyr har kun et brændemærke, mens andre kun har et chipnummer, begge kan bruges igen er det bare vigtigt at SEGES har det brugte nummer på testresultaterne.
Derudover skal det være et laboratorie de anerkender fra SEGES side, der har udført testen før end de vil registrere resultatet. Det er også vigtigt at det fremgår at en dyrlæge eller mærker har udtaget prøven på testresultatet.
Derfor er der umiddelbart ikke nogen problemer med resultater fra Laboklin, Equigerminal og UC Davis Veterinary Genetics Laberatory.
Hvis man har brugt CAG er det vigtigt at der står på resultatet at prøve er udtaget af en dyrlæge eller en mærker, hvilket det ikke virker til at de gør automatisk på testresultaterne. Så skal jeres dyrlæge bedre om et nyt testresultat med anførelsen af testen er udtaget af en mærker eller dyrlæge.
Desværre har vi også set testresultater der ikke lever op til kravene fra SEGES og disse resultater er desværre ikke skrevet ind. Har man spørgsmål til dette så kontakt Solvej og hun vil forsøge at hjælpe dig/jer.
Husk at I kan selv tjekke om resultaterne er registeret på jeres heste på hestedata, hvis I ikke kan se resultaterne må I også gerne kontakte Solvej, så hun evt kan hjælpe jer med en afklaring og forhåbentligt en løsning på det.