EM for haflinger bliver i 2021 afholdes 26-29. August 2021 i Østrig på Stadl-Paura.
HADKs sportskontaktperson til HWZSV er Julie Duus.
Der vil komme mere information, i forbindelse med at HWZSV udsender det til de inviterede foreninger.
Opdateret 2.2.2021
EUCH 2021
Hos de fleste der rider konkurrence på deres Hafinger, lyder EM for Haflingere velkendt. EM for Haflingere, eller som det måske mere korrekt hedder ”European Haflinger Championship”, afholdes af Haflinger Welt- Zucht- und Sportvereinigung (HWZSV) som vi i HADK er medlem af.
I 2021 skal vi, hvis omstændighederne vil, afsted til EUCH for 6. gang. Vi har været i München, Vermezzo og Milan – men for 3. gang skal vi IGEN besøge Østrig. Nærmere bestemt Pferdezentrum Stadl-Paura. Dette er et gammelt, charmerende, velfungerende og velkendt hestesportscenter. Som vi bestemt glæder os til at besøge igen.
Vi har prøvet at forklare lidt her, dette er dog ikke udtømmende – hvorfor Julie Duus byder ind til et virtuelt møde til alt den snak og alle de spørgsmål der måtte være. Lad os høre fra jer på duus@live.dk eller på besked til 28936644 – gerne via WhatsApp.
Hvem kan komme med?
Haflingere med op til 1,56% fremmedblod må deltage.
Ryttere skal være fyldt 12 år.
Hver nation må have 12 deltagere med pr. konkurrence.
Hvad kan vi deltage i?
Dressur:
Ungheste 4 års (født i 2017):
Indledende og finale: FEI Dressage test for 4-year-old horses: https://inside.fei.org/system/files/YH4_2017.pdf
Den unge 4 års Haflinger kan arbejde på LC niveau, vise elastiske og frie gangarter med god rytme og sving. Være afslappet i øvelserne og arbejde aktivt bagfra. Have en opadbakke tendens i galop. Vise kapacitet, potentiale og lydighed. Vi ser i disse ungheste-klasser noget af det nye og meget moderne af Haflinger ridesporten, med enorm kapacitet og gangformåen.
Ungheste 5 års (født i 2016):
Indledende: FEI Preliminary dressage test for 5-year-old horses: https://inside.fei.org/system/files/YHP503_2017.pdf
Finale: FEI Dressage test for 5 year old horses: https://inside.fei.org/system/files/YHF503_2017.pdf
Den unge 5 års Haflinger kan arbejde på LA1-A niveau, vise alt det der er beskrevet ovenfor, men nu også vise begyndelse og villighed til samling. Her vil man også se på potentialet som dressurhest og evnen til at komme ind i samling og have vægten på bagparten.
Let dressur 6+ års:
Indledende: FEI Individual Competition Test Children: https://inside.fei.org/system/files/Children%20Individual%202020%20V2_0.pdf
Finale: FEI Freestyle Test Pony Riders: https://inside.fei.org/system/files/Pony_Freestyle_09_update%202017.pdf
Her skal dressur ekvipagen konkurrere på et niveau som vi kender som “EM for ponyer” herhjemme I Danmark. Det vil sige at man som minimum arbejder på et PRI/PRT-niveau og også gerne har god erfaring og rutine på dette niveau til stævner. Er man voksen-rytter og starter stævner, kan man ride LA6-A. Men vi vil klart anbefale at man får rutine i P-klasserne og LA6-A, da øvelser og linjeføring er bedst svarende til niveauet her. Der bliver dømt som man kan forvente til et C-stævne på dette niveau. Der rides på trense.
Advanced dressur 6+ års:
Indledende: FEI Regional Games Individual Competition Test: https://inside.fei.org/system/files/GamesInd1997-09-2018.pdf
Finale: FEI Freestyle Test Juniors: https://inside.fei.org/system/files/JUN_Freestyle09_update%202017.pdf
Her skal dressur ekvipagen konkurrere på et niveau som vi kender som ”Middelsvær for heste” herhjemme I Danmark. Det vil sige at man som minimum arbejder på et MB0-1-2-niveau og også gerne har god erfaring og rutine på dette niveau til stævner. Her vil man kun kunne samle erfaring til stævner som heste-rytter, da vi skal op i mindst MB0-A før programmerne indeholder changementer. Her skal man regne med at der bliver dømt som til et C-stævner herhjemme i DK i MB0-1-2 (Måske endda mere). Konkurrenterne I vil møde er på niveau med B-ekvipager (for hest) som vi kender dem herhjemme. Det er valgfrit om der rides på trense eller kandar.
Spring:
Ungheste 4+5 års (født 2016 + 2017):
Indledende og finale: 90 cm. (Finale med fase 2 som omspringning).
6+ års:
Indledende: 100 cm.
Finale: 105 cm. (Finale med fase 2 som omspringning).
I springning skal man have stor erfaring på den højde og niveau man skal ride – vi erfarer at niveauet i spring er meget højt og at man skal have ”mange kilometer i benene” for at kunne være med. Springekvipager fra tidligere år vil nok nikke genkendende til at man i hvert fald skal kunne springe en hæderlig MB1* (for pony) for at overhovedet at have en chance. Især i finalen bliver sværhedsgraden af linjeføring og kombinationer skruet op.
Unghestenes linjeføring stilles der ikke nær så store krav til, men de kan godt møde dobbeltspring, lille vand og trippelbar.
Military:
Ungheste 4+5 års (født 2016 + 2017): Dressur: FEI Individual Competition Test A Children: http://www.fedecuarg.com.ar/uploads/documentos/fei-chi-preliminar-a.pdf
Terræn: 80 cm, 100 cm med gennemslag. Tempo: 300 m/min.
Spring: 90 cm. Bane bygges efter: FEI Rules for Eventing Pony Riders
6+ års: Dressur: FEI eventing 2014 CCIP One Star (1*) dressage test: https://inside.fei.org/system/files/FEI%20CCIP1%20Pony%20Dressage%20Test_2021.pdf
Terræn: 90 cm, 120 cm med gennemslag. Tempo 400 m/min.
Spring: 95 cm.
Stadl-Paura har en lang og stolt tradition for eventing og de har stor erfaring med baner og linjeføring. Terrænet er indbydende og tilgængeligt for de fleste. De har gode sikre vandforhindringer etc. Når det er sagt vil man kunne se på niveauet at man skal være en velbevandret på denne højde og vi erfarer at det primært er dressur og især ridebanespringningen der forvolder eventing ekvipagerne problemer. Grundet Covid-19 er kravet her blevet slækket lidt fra tidligere.
Western – Trail, Pleasure, Horsemanship, Ranch, Reining, Mountain Trail:
Ungheste 4+5 års (født 2016 + 2017):
The tests will be judged according to the American Quarter Horse Association (AQHA) rules. Reining pattern 5+8. Mountain trail: Course with mandatory obstacles as laid out in the IMTCA rule book.
6+ års:
The tests will be judged according to the American Quarter Horse Association (AQHA) rules. Reining pattern 6+9. Mountain trail: Course with mandatory obstacles as laid out in the IMTCA rule book.
Kørsel:
Ungheste 4+5+6 års (født 2015 + 2016 + 2017):
Test YH 1 for 5-year-old horses
Test YH 3 Final Test for 5-year-old horses
Test YH 2 for 6- and 7-year-old horses
Test YH 4 Final Test for 6- and 7-year-old horses
6+ års – 1+2+4-spand:
Dressage FEI Driven Dressage Senior Test 1*A
Marathon:
Phase A: max. 5 km
Phase B: 5 obstacles, of which 1 water obstacle
Obstacle driving: cone-driving test (1 og 2-spand: + 25 cm 4-spand: + 35 cm.)
Løsspringning:
Ungheste 3+4 års (født 2017 + 2018).
Springning – nations cup (Ikke EUCH titel):
Hold-spring, nærmere info kommer.
OBS: Alle programmer der er linket til kan opdateres løbende, så hold øje med FEI’s hjemmeside løbende. Også for at tjekke reglementet, da det er dette der rides efter.
Når du har læst alt dette – og overvejer om du har lyst til at prøve kræfter med EUCH?
Vi vil prøve at samle alle jer der har lyst og mod på at komme afsted. Du skal give os besked (til Julie Duus: duus@live.dk ) og så vil vi hjælpe jer med alt det info I skal bruge for at komme afsted. Dette må gerne ske hurtigst muligt. Cirka d. 1. Marts 2021 vil jeg gerne vide hvem der er interesseret og klar på opgaven – herefter har vi 3 måneder hvor man kan springe til og fra – inden vi skal indberette vores tilmelding. Der kan komme lidt betaling af forskud/administration.
Vi skal bede jer sende de info jeg skal bruge for at komme i kontakt med jer, samt jeres og hestens informationer. Julie vil nok senere bruge Facebook til at kommunikere.
Vi arbejder ikke som sådan med en kvalifikation, men vi prøver i stedet at vejlede jer omkring niveauet. Vi ønsker at alle kan få en mulighed for at deltage såfremt de har lyst – men at alle også er klar over at niveauet er højt og at man skal træne hårdt for at komme i betragtning til placering. Vi vil også gerne undgå at I rejser helt til Østrig og bliver skuffede over egen præstation – derfor prøver vi at beskrive det her. Kommer vi i en situation hvor der er mere end 12 ekvipager der gerne vil stille i samme disciplin, så udvælger vi på jeres stævneresultater eller andet, alt efter hvad Covid-19 tillader. Tjek: https://www.haflinger-world.com for proportioner – de opdateres løbende.
Noget af det praktiske:
Tilmelding: Man skal tilmelde samlet og HADK kan lave bankoverførslen samlet for os alle. Vaccination: Hesten skal være vaccineret efter gældende FEI regler: https://inside.fei.org/fei/your-role/veterinarians/biosecurity-movements/vaccinations Som er de samme som de danske regler, bortset fra at sidste vaccine max må være 6 måneder gammel.
Transport: Vi arrangerer fællestransport i lastbil på opsamlingssted.
Kredsdyrlæge: Hesten skal have gyldige rejsepapirer jf. eksportportalen: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Eksportportalen/Sider/Eksportportalen.aspx
Priser: Mange spørger ”hvad koster det” – og det er jo et relativt spørgsmål, da det kommer an på hvad der medregnes og hvor meget luksus man ønsker. Jeg plejer at sige at det koster ca.:
3500,- for tilmelding inkl. Opstaldning og strøelse til hesten. Hø plejer at være gratis.
1000,- for diverse dyrlægepapirer.
2500,- for egen forplejning og strøm på camping etc.
Hertil kommer transport af hesten.